Tietoa meistä


Harakan saari sijaitsee Helsingin keskustan läheisyydessä aivan Kaivopuiston edustalla, Särkän- ja Uunisaaren välissä. Puolustusvoimien käytössä ollut suljettu saari avattiin 1989 yleisölle ja on nykyään suosittu kaupunkilaisten virkistysalue. Harakan saari tarjoaa sekä ainutlaatuisen retkikohteen, työtiloja taiteilijoille ja käsityöläisille, elämyksiä taide- ja luontonäyttelyiden muodossa että kokoustiloja sellaista etsiville.   


Historiaa

Ensimmäiset maininnat Harakan saaresta löytyvät 1600-luvun puolessa välissä julkaistussa kartasta. Tuolloin saari kuului Töölön kylän maihin, ja näin oli aina vuoteen 1643 asti, jolloin Töölön kartanon maat siirtyivät kuningatar Kristiinan lahjakirjalla Helsingin kaupungille.

Saaren aktiivikäyttö alkoi vasta Suomen sodan jälkeen Venäjän valtion linnoitustoimenpiteillä. Suomen itsenäistyttyä saari säilyi sotilaskäytössä ja saaren nykyinen päärakennus, puolustusvoimien kemiallisena koelaitoksena toiminut talo, valmistui vuonna 1929. Nykyisin päärakennuksessa on työtiloja taiteilijoille sekä kokoustiloja.

Kasematteja ja kemiaa

Ennen kuin saaresta tuli virkistysalue, ehti alueella häärätä kalastajia, sotilaita ja kemistejä. 

Lue lisää Harakan saaren kiehtovasta historiasta.


Tauno Palo kemistinä 

Harva tietää, että rakastetun filmitähden ensimmäinen ura urkeni Harakan sotilas-laboratoriossa. Lue juttu Kemia-lehdestä.

http://www.kemia-lehti.fi/wp-content/uploads/2013/03/kem508_palo.pdf

Harakan taiteilijat 

Harakan Taiteilijatalossa työskentelee yli 30 eri taidealojen ammattilaista. Kulttuurikeskus on vuokrannut rakennuksesta työhuoneita helsinkiläisille ammattitaiteilijoille vuodesta 1989. Talon sisällä kohtaavat ainutlaatuisella tavalla taidemuodot ja taiteilijasukupolvet. Taiteilijoiden yhdistys Harakka ry. edistää taiteellista toimintaa saarella sekä organisoi saaren näyttelytoimintaa ja järjestää taidetapahtumia.

Taiteilijoille Harakan saari on paitsi inspiraation lähde ja runollinen teema, myös todellinen paikka arkisine ongelmineen ja oikkuineen. Useimpien työmatka saareen taittuu säitä uhmaten soutuveneillä. Kovimmilla pakkasilla työhuoneelle pääsee ainoastaan jalkaisin jään yli.


Tutustu 

Harakan Taiteilijatalossa työskentelevien taiteilijoiden toiminnasta löydät lisää tietoa Harakka ry:n verkkosivuilta:

harakka.fi


Seuraa 

Ajankohtaista tietoa ja tunnelmia Taiteilijatalon toiminnasta saat seuraamalla sitä Facebookissa ja Instagramissa:

Facebook

Instagram


NÄYTTELYT

Tietoa saaren näyttelytoiminnasta löydät Harakka ry:n verkkosivuilta:

harakka.fi/nayttelyt


Etsitkö työtilaa?

Katso lisätietoja taiteilijatalon ateljee-toiminnasta Vuokraa-osiosta:

Lue lisää


Luonto

Harakan saari tarjoaa ainutlaatuisen ikkunan saaristoluontoon, alueen linnustoon, harvinaisiin kasveihin ja perhosiin.  Saarella toimii kaupungin ympäristökeskuksen luontotalo, joka tarjoaa elämyksiä, toimintaa, tietoa Itämerestä, saaristoluonnosta sekä kestävästä elämäntavasta.

Luontokeskus

Luontokeskus on ympäristökasvatuksen toiminta- ja kehittämiskeskus, joka tarjoaa ympäristökasvatuspalveluita kouluille ja päivähoidolle. Kesäkauden ohjelma sisältää maksuttomia luontoretkiä, saariseikkailuja, yleisötapahtumia ja näyttelyjä.


Lähde retkelle

Lue lisää Harakan luontokeskuksesta ja opastetuista retkistä.


Luontotalon ajankohtaiset

Seuraa Harakan saaren luontotaloa Facebookissa.


​​​​​​​Huomioithan linnut

Ajoittain osia saaren luontoreiteistä suljetaan nauhamerkinnöin lintujen pesinnän vuoksi. Annathan linnuille pesimärauhan!


Olemme osa Helsingin kaupunkia

Harakan saari on yksi Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yleisten kulttuuripalveluiden toimipaikoista, joita ovat läntisessä Helsingissä Kanneltalo, itäisessä Helsingissä Stoa ja Vuotalo sekä keskustassa Savoy-teatteri, lasten ja nuorten taidekeskus Annantalo ja kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa. Kesäisin myös Espan lava täydentää tarjontaa.